Loth Couture

Jag har arbetat textilt hela mitt liv. Sytt, knypplat, broderat, vävt, stickat, virkat – you name it. Om det innehåller trådar, tyg, band och spetsar så är jag där. De senare åren har mina projekt allt mer handlat om historisk dräkt. Jag är aktiv i flera historiska sällskap, bland andra Gustafs Skål och Gustaf III Vänner, och dansar i det historiska danssällskapet Branicula. Vi har en repertoar om ungefär 70 danser, och uppvisningsdansar ofta i Uppsala eller andra närbelägna platser.

Här kommer jag att posta bilder och filmer på mina dräkter, burna av mig eller andra. Jag kommer också att posta bilder och filmer på Branicula och andra historiska dansare. Det kan tänkas bli en och annan tutorial om hur man syr historisk dräkt. Ja, vi får väl helt enkelt se vad det kommer att bli.

Vi börjar med en film där Branicula dansar vår egen dans, Branicula, en variant av det klassiska temat Väva Vadmal. Filmen är tagen i Universitetshuset i Uppsala, Kulturnatten i Uppsala 2015, av Marianne Berndt Stange. (Det är jag som dansar i den rosa kjolen och lilla rosa hatten. Min man Johan dansar i svart sammetsrock och svart tricorne med vita kanter.)