Drogen som tar kål på de gubbsjuka inkräktarna

Så var det dags igen. När juli slår om till augusti anländer årets minst önskade sommargäster , och gör sig raskt hemmastadda i köket. Gubbsjuka är dom också. Amerikanska forskare har visat att äldre manliga individer av den här sorten helst söker sig till yngre kvinns. (Läs mer här!)

Jag jagar efter och slår ihjäl så många jag kommer åt, men ligger ändå hopplöst efter. Drosophila Melanogaster heter fanstyget, som vi till vardags oftast kallar bananflugor, ibland blomflugor. Den genetiska skillnaden mellan oss och bananflugorna må vara ganska liten  men jag känner ändå inte någon överväldigande ömsinthet för dessa envetet irriterande flygfän.

En bananflugehona lägger cirka 500 ägg. Från ägg till färdig fluga tar det bara en vecka. Ja, sen krävs bara enkel matematik för att förstå hur de kan bli så många, så snabbt. Men hur blir man av med kräken? Släng soporna ofta, plasta in frukt och tomflaskor och låt inte frukt stå framme i värmen, så tar du bort ställen där blomflugorna gärna hänger. Här är en metod som fungerar hyggligt bra för att ta kål på de flugor som redan flyttat in.

  1. Blanda två delar vinäger (vilken sort som helst) med en del honung (funkar bäst med flytande honung) i en liten skål.
  2. Droppa i några droppar diskmedel.
  3. Ställ skålen på diskbänken. Blandningen av vinäger och honung lockar till sig flugorna. Diskmedlet pajar ytspänningen så att när flugorna försöker landa på vattnet sjunker de och drunknar.
  4. Byt skålen ofta, den ser inte så kul ut efter några timmar.

Muöhöhö. Jag – bananflugorna, 1-0. At least for now.

Annonser

2 responses to “Drogen som tar kål på de gubbsjuka inkräktarna

  1. En vinslatt kan funka bra också om man nu någonsin har en sådan över. Glöm inte diskmedlet, utan vilket de gubbsjukaste individerna blir än gubbsjukare och det blir ännu mer ägg och så vidare och så vidare i generationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s