Macaroner är heta just nu. Så här bakar du egna!

Det är mycket prat om macaroner just nu. De små marängpuffarna har blivit en het trend. Så heta att Dagens Industri (www.di.se) ägnade en hel sida åt macaroner idag. Själv köpte jag mina första macaroner på Versailles sommaren 2010, och de går idag att hitta även i Sverige. Men man kan också försöka baka själv. Kanske blir de inte riktigt lika lyxiga som proffs-macaronerna, men det är värt ett försök.

Macaroner

De första macaronerna kan dateras ända tillbaka till 1500-talet, men det var på 1930-talet de blommade ut i färg och smak, återupplivade och moderniserade av framför allt klassiska Pariskonditoriet Ladurée.

Ingredienslistan är kort: malda mandlar (eller färdigt mandelmjöl), florsocker och äggvita. Titta på förpackningarna så att det inte ingår majsstärkelse. Då blir macaronen inte puffig, enligt experterna.

Basen (kallas ”pied”). Till ungefär två dussin macaroner med vaniljsmak behöver man, enligt macaronexperten Hisako Ogita (boktips längre ner!):

  • 85 gram mandelmjöl
  • 150 gram florsocker
  • 3 stora äggvitor, rumstempererade
  • 65 gram strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt eller frön från ½ vaniljstång

Mixa ihop mandelmjöl och florsocker. Sikta blandningen ett par gånger, och ställ åt sidan. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i tagettill äggvitan. Rör försiktigt ner vaniljen. Nu ska smeten vara fast och blank. Vänd sen ner mandelmjöl/socker i äggviteskummet under omrörning (processen kallas maccaronage). Vänd smeten ungefär 15 gånger tills den är tjock men ännu klickbar. Häll i en spritspåse och gör små (ca 2,5 cm) runda platta klickar direkt på bakplåtspapper. Låt torka oövertäckta i ungefär 15-30 minuter, tills det är en liten skorpa ovanpå varje klick och ingen smet fastnar på fingret när du petar försiktigt. Grädda i ugn 190 grader i 15-18 minuter, tills macaronerna är fasta och lite krackelerade på ytan. Om de fortfarande är för mjuka på insidan: sänk värmen till 150 grader, och grädda 2-3 minuter till, under aluminiumfolie.

Smaksättningen av en ”pied” går att variera en hel del. Grundprincipen är att blanda torra smaksättare med mandelmjölsblandningen och smaksättare med marängsmeten.

  • Torra tips: hasselnöt, kokos, kakaopulver, kanel, te, pistasch, pulverkaffe eller mald karamell.
  • Fuktiga tips: karamellfärg, mintessens, vaniljessens, rosenvatten, likör.
  • 

Fyllningen:

Två pied-bitar blir topp och botten i den färdiga macaronen. Mellan halvorna ska det vara något kletigt som håller ihop. Här funkar t.ex. smörkräm i olika smaksättningar, ganache, lemon curd, sylt eller marmelad. Gör själv eller köp färdig.

Men macaroner är ju inte direkt hälsokost. Om du tänker på Beach 2011 kan du istället prova att virka macaroner. Alicia Kachmar har gjort ett mönster som finns gratis här på hennes blogg! Ganska söta, eller hur?

Recept och tips har jag hittat här och där på nätet samt i boken ”I love macarons” av Hisako Ogita. Finns att köpa på nätet (t.ex. hos Bokus) eller i din bokhandel.

Baka lugnt och lycka till hälsar Loth

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s