Tio sätt att bli hatad på pendeltåget

Roligt att så många tittade in och läste min förra lista. Det fick mig att börja fundera över annat som man kan göra no no-listor över. Det tog inte lång stund. 

Sedan snart sex år åker jag varje dag tåg mellan Uppsala där jag bor och jobbet i Stockholm. Drygt 20 000 resenärer pendlar varje dag från Uppsala till Stockholm, och ska tillsammans hantera störningar, frustration och förlorad tid. Vem säger att man måste åka långt hemifrån för att bedriva antropologiska studier? Kära medpassagerare: här är tio saker som inte funkar, om vi ska trivas ihop ombord.

1. Mat på tåget. Det luktar illa, dräller och kladdar. Mackor, wraps och sushi kan gå an, men hamburgare är på fel sida gränsen.

2. Indiskret prat i telefon. Jag har hört (vad jag antar är) advokater eller läkare prata högt om identifierbara klienter. Er skulle man vilja svartlista.

3. Rökaren som fimpar ciggen strax innan du kliver på. Det här gäller inte bara på tåg. Det hänger kvar ett soggigt, stinkande moln kring dig. Mycket mycket längre än du tror.

4. Parfym, rakvatten och annat lukta-gott. Ett avancerat och hänsynslöst sätt att ta plats på dina medmänniskors bekostnad. En del stackare är allergiska. Resten av oss är mest bara plågade.

5. Bråk med tågpersonalen. Tågmästaren är troligen lika frustrerad som du över förseningen/signalfelet/vagnbristen/informationsbristen. Plus att hon/han måste stå ut med dig. Skäms!

6. Inte spolar i toaletten. Varför? Gör du så hemma också? Eller har du utedass?

7. Blockerar platser. Nej, din väska har inte rätt till sittplats. Hur dyr den än är. Vill du inte ha den på golvet kan du ha den i knät.

8. Personlig hygien 1. Man tvättar sig regelbundet. Plus tvättar kläderna och använder deodorant. As simple as that.

9. Personlig hygien 2. Kliv upp tio minuter tidigare så slipper du sminka dig på tåget. Det blir ändå inte särskilt bra med alla skakningarna.

10. Paxar platser på överfulla tåg. Här finns många uppfattningar. Somliga tycker att det är OK att hålla ett säte till sena kompisen. Avancerad form av medberoende, tycker jag.  Om du alltid curlar, hur ska då sena kompisen någonsin lära sig att komma i tid framöver?

Ja, det var väl allt för denna gång. Varmt välkommen att höra av dig om du vill diskutera, om pendling eller annat! Rundar av med ett par pendlarlänkar. Fridens, och ha en trevlig lördagskväll!

Dom som vill sluta pendla till Stockholm

Sex myter om tågetkaoset

Youtube-klipp Man missar tåg på Göteborgs central

Share

Annonser

2 responses to “Tio sätt att bli hatad på pendeltåget

  1. Pingback: 10 skäl att hata en mediesäljare | Loth Hammar's Blogg

  2. Pingback: Loth Hammar's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s